Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji čine predstavnici 22 udruge proistekle iz Domovinskog rata grada Vukovara, organizirao je 2. veljače s početkom u 12,05 sati prosvjedni skup pod nazivom „Za hrvatski Vukovar-ne ćirilici".

Pred petnaestak tisuća sudionika iz Vukovara i cijele Hrvatske predsjednik stožera Tomislav Josić kazao je kako je stožer dan prije održavanja skupa podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te očekuje da Vlada odustane od njegove primjene do očitovanja Ustavnog suda. „Zahtjevamo od Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora da odmah započnu sa promjenom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u smislu da se po točki 12 ne primjenjuje na Grad Vukovar i njegovu okolicu u znak poštovanja prema žrtvi Vukovara", navodi se u zahtjevima stožera prema državnim vlastima. Zatraženo je i poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca "poglavito onih prijava koji godinama stoje u ladicama DORH-a". Zahtjeva se u Hrvatskom saboru održavanje rasprave o provedbi Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, a kojoj bi nazočni bili i članovi stožera. "Zahtjevamo od državnih institucija pravnu kontrolu i provedbu Zakona o prebivališnoj i boravišnoj adresi svakog građanina grada Vukovara kao i javno objavljivanje popisnica zadnjeg Popisa stanovništva zbog sumnji u ispravnost istog", naglasio je Tomislav Josić i dodao kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zahtjeva od članova Gradskog vijeća Grada Vukovara obustavu svih radnji na najavljenoj promjeni gradskog Statuta u vezi uvođenja dvojezičnosti u Vukovar.

Blagoslovnu molitvu na početku skupa, tijekom kojega su puštana radijska izvješća legendarnog novinara Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića tijekom bitke za Vukovar 1991. godine, izmolio je fra Ante Perković. Nakon skupa, članovi stožera predvodili su sudionike do Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav gdje su položili vijenac i zapalili svijeću, a zatim su članovi stožera održali medijsku konferenciju u gradskoj vijećnici Grada Vukovara.

{gallery}2013/02/02/01{/gallery}