Temeljem Zahtjeva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, iznesenih prošle subote na prosvjednom skupu pod nazivom „Za hrvatski Vukovar-ne ćirilici", gradonačelnik Željko Sabo uputio je danas pisani odgovor:

Poštovane članice i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara!

Povodom Vašeg Zahtjeva pod točkom 6. u kojem zahtjevate „od vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara da odmah i bezuvjetno prekinu svako daljnje postupanje prema uređivanju Statuta grada, a kojim bi se pravno omogućilo provođenje ravnopravne uporabe srpskog jezika i pisma, dok se ne ispune ostali zakonom dani uvjeti i ne provedu postojeći lokalni izbori...." moram naglasiti da nema razloga bilo kakve intervencije, jer od 2009. godine u Statutu Grada Vukovara to već imamo zahvaljujući odluci Gradskog vijeća Grada Vukovara koju su većinom glasova tada donijeli vijećnici iz redova HDZ, HSP (dva mjeseca nakon toga HSP dr. Ante Starčević) i SDSS. U privitku Vam dostavljam i presliku Zapisnika sa sjednice održane 14. srpnja 2009. godine.

Povodom Vašeg Zahtjeva pod točkom 7. U kojem zahtjevate "od gradonačelnika grada Vukovara, g. Željka Saboa, da se u roku od dva dana javno ogradi od zahtjeva za uvođenje srpskog jezika i pisma u službenu uporabu u Vukovaru, a ako to ne učini, podnese ostavku na dužnost gradonačelnika, jer ne zastupa interese i volju većine građana koji žive u Vukovaru ...." želim Vas upoznati da sam to učinio još 2009. godine stavljanjem veta na provođenje odluke koju je donijelo tadašnje Gradsko vijeće Grada Vukovar, u okviru čl. 61 Statuta Grada Vukovara, te da sam uporište tada pronašao u Ustavnom zakonu. Naime, tada je temeljem Popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj 2001. godine na području Grada Vukovara srpska nacionalna manjina imala zastupljenost u broju stanovnika manje od 33 posto.

Što se tiče određenih sumnji u regularnost provedenog Popisa stanovništva u Gradu Vukovaru 2011. godine izvješćujem Vas da sam uputio zahtjev županu vukovarsko-srijemskom Boži Galiću, kao predsjedniku Županijskog popisnog povjerenstva za popis proveden 2011. godine, da u okviru iznesenih sumnji u regularnost popisa stanovništva poduzme određene radnje. Činjenica je da sam tada bio predsjednik Gradskog popisnog povjerenstva po funkciji gradonačelnika, ali su moje ingerencije bile moguće isključivo kod predlaganja određenog broja popisivača Županijskom popisnom povjerenstvu koje je donosilo konačnu odluku.

S izrazima osobitog poštovanja!

Gradonačelnik:
Željko Sabo, teolog


{gallery}2013/02/04/01{/gallery}