Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo posjetio je prošle subote nedavno otvoreni Hrvatski kulturni centar u Novom Sadu koji je počeo sa radom 5. travnja ove godine sa ciljem očuvanja i njegovanja jezika , običaja, povijesti i spomenika kulture Hrvata u Republici Srbiji.

Prema priopćenju iz Hrvatskog kulturnog centra gradonačelnik Sabo u pratnji ravnatelja Hrvatskog kulturnog centra Dragana Dražena Ilića obišao je rodnu kuću Bana Jelačića u Petrovaradinu , grob skladatelja hrvatske himne "Lijepa naša domovino" Josipa Runjanina, koji je sahranjen na Uspenskom groblju u Novom Sadu i zauzeo se za obnavljanje spomenika kome je zub vremena nanio veća oštećenja. Nakon toga, obišao je i crkvu Gospe Tekijske gdje je upriličen i sastanak sa beogradskim nadbiskupom monsinjorom Stanislavom Kočevarom i svećenicima iz Novog Sada i Petrovaradina.

Gradonačelnik Željko Sabo sastao se i sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i predsjednikom Skupštine grada Novog Sada Sinišom Stevićem sa kojima je između ostalog razgovarao o položaju hrvatske manjine u Novom Sadu , unapređenju dobrosusjedskih odnosa i gospodarske suradnje dva grada.

 

U tom smislu bilo je riječi o višegodišnjem sporazumu na lokalnoj razini o korištenju vukovarske ade za kupanje tijekom ljetnih mjeseci, ostvarenom između Grada Vukovara i Općine Bač. Tijekom razgovora potvrđen je postojeći status, što znači da neće biti nikakvih promjena za tisuće Vukovaraca koji su proteklih godina uživali na adi.

Gradonačelnik grada Vukovara razgovarao je i sa predstavnikom hrvatske zajednice u Novom Sadu Sinišom Božulićem i ravnateljem KUD-a a Ban Jelačić iz Petrovaradina Petrom Pifatom.

{gallery}2013/06/03/03{/gallery}