Udruženje hrvatskih arhitekata i Grad Vukovar organizirali su izložbu tri nagrađena rada pristigla na natječaj za uređenje „Parka pomirenja u Vukovaru". Izložba je otvorena 26. lipnja u predvorju Hrvatskog doma Vukovar i zainteresirani je mogu pogledati svakodnevno od 9 do 13 sati.

-Učinili smo već puno toga u osmišljavanju novih kao i uređenju postojećih javnih prostora za okupljanje Vukovaraca. Zašto projekt i ime „Park pomirenja u Vukovaru"? Zato što sam od stupanja na dužnost gradonačelnika grada Vukovara bio domaćin gotovo svim veleposlanicima akreditiranim u Republici Hrvatskoj, koji su najčešće tražili odgovor na pitanje o suživotu i procesu pomirenja među našim građanima nakon stravičnih zločina tijekom domovinskog rata. S obzirom na naša zajednička postignuća i činjenicu da je Vukovar postao najuspješnija mirovna operacija Ujedinjenih naroda u svjetskim razmjerima, veleposlanicima sam predložio moguće sudjelovanje u projektu uređenja „Parka pomirenja u Vukovaru", gdje bi prigodom posjeta imali priliku zasaditi svoje drvo mira. Naravno da ideja o „Parku pomirenja u Vukovaru" ima svoj potpuni smisao kao javni prostor sa mnogim sadržajima interesantnim za šira okupljanja građana, čime se otvara mogućnost druženja i razgovora, a kad se povede razgovor tada su i veće prilike za stvaranje boljih odnosa među ljudima bez obzira na nacionalnu pripadnost – naglasio je gradonačelnik Željko Sabo na otvaranju izložbe i dodao kako će se Park pomirenja nalaziti u Borovo naselju.

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) provelo je natječaj od 3. travnja do 3. lipnja ove godine, a regularno je zaprimljeno trinaest radova. Sredstva za provedbu natječaja osigurao je Grad Zagreb.

Ocjenjivački sud koji je djelovao u sastavu: Kata Marunica, dipl.ing.arh., predstavnica UHA, Mirjana Miškić Domislić, mag.ing.prosp.arch., predstavnica HDKA, dr.sc. Mara Marić, mag.ing.prosp.arch, predstavnica HDKA, Fani Frković, dipl.ing.arh, predstavnica UHA (zamjenica člana OS-a), na završnoj plenarnoj sjednici održanoj 16.6.2013. donio je većinom glasova slijedeće odluke:

I. Nagrada u neto iznosu 40.000,00 kn dodijeljuje se radu pod brojem 7: Autori: Melita Čavlović, dipl.ing.arh.Antun Sevšek, dipl.ing.arh. Suradnja: Hana Grebenar, dipl.ing.arh.

II. Nagrada u neto iznosu 24.000,00 kn dodjeljuje se radu pod brojem 8: Autor: Tissa.d.o.o., Poreč

Ana Slamar, dipl.ing.arh.Suradnici: Romana Kačić, Mattias Liden.

III. Nagrada u neto iznosu 16.000,00 kn dodjeljuje se radu pod brojem 11: Autori: Marin Binički, dipl.ing.arh. Anna Kocsis, stud.arh. Sandra Perić, stud.arh.

Autori pobjedničkog rada Melita Čavlović i Antun Sevšek o svom radu kažu: – Nekakav naš radni naziv je Trg 14 parkova. Zamislili smo taj prostor, koji je površine 2,6 hektara, urediti na način da predstavlja simbiozu svega oko sebe. Unutar parka bilo bi 14 različitih parkova u okviru kojih bi se nalazila razna dječja igrališta, okupljališta, sunčališta i slično. Svaki od tih parkova bi bio drugačije uređen, namijenjen za različite dobne skupine i zasađen autohtonim slavonskim ali opet različitim stablima.

{gallery}2013/06/26/05{/gallery}