Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo nakon upita mnogih građana o kvaliteti isporučenog plina i razlozima velikih iznosa na ispostavljenim računima za utrošeni plin tijekom prosinca prošle godine zatražio je i dobio odgovor od distributera prirodnog plina, Prvog plinarskog društva d.o.o, koji prenosimo u cijelosti:

Operater distribucijskog sustava (ODS) ima zakonsku mogućnost da mjesečno vrši očitanja plinomjera u određenom rasponu obzirom na brojnost kućanstava i prostornu disperziranost, odnosno jer se svi mjerni uređaji ne mogu očitati u istome danu. Obzirom na navedeno postoji mogućnost da određena razdoblja obuhvate više ili manje dana, međutim očitane vrijednosti su uistinu i potrošene samo se različito odražavaju na iznose mjesečnih računa
Podatke Hidro meteorološkog zavoda RH o srednjim dnevnim vrijednostima temperature zraka za studeni i prosinca 2012.godinu Vam dostavljamo u priloženoj tablici dok ćemo podatke za 2013.godinu naknadno dostaviti (iste smo zatražili od DHMZ-a). U prilogu Vam dostavljamo i kalorijsku vrijednost plina za mjesec studeni i prosinac 2012 i 2013.godine.
Za analizu smo koristili podatke dostupne sa internet stranice Hidro meteorološkog zavoda http://klima.hr/ocjene_arhiva.html o odstupanju odabranog mjeseca u odnosu na višegodišnji prosjek temperature istoga (tridesetogodišnji prosjek temperatura za područje grada Osijeka smo uzeli kao relevantan podatak zbog male udaljenosti između Osijeka i Vukovara). Pri tome smo utvrdili da je mjesec prosinac 2013.godine bio svega 0,7 stupnjeva topliji u odnosu na prosječnu temperaturu mjeseca prosinca u višegodišnjem razdoblju.
Kada promatramo cjelokupnu opskrbu kućanstava na našem distribucijskom području, isporučene količine plina a time i ukupne vrijednosti isporuke u odnosu na godinu ranije su manje, obzirom da je cijena plina ostala ista:
- 10.149 kućanstava je u studenom 2013 godini potrošilo je 33% manje prirodnoga plina u odnosu na 10.136 kućanstava u studenom 2012 godine; samim time i vrijednost isporuke je manja za 33%.
- 10.144 kućanstava je u prosincu 2013 godini potrošilo je 19% manje prirodnoga plina u odnosu na 10.142 kućanstava u prosincu 2012 godine; samim time i vrijednost isporuke je manja za 19%.
Iz navedenih podataka vidljivo je da nema govora o „iznadprosječnim" temperaturama u prosincu 2013. godine, odnosno da je isto samo osobna percepcija pojedinaca, te je ostvarena potrošnja plina bila u skladu s vremenskim prilikama.

/Za PPD Marko Horvacki Zivalov/