Gradsko vijeće Grada Vukovara na 2. sjednici, održanoj 18. rujna 2014. godine, jednoglasno je donijelo Odluku o potpisivanju Ugovora o partnerstvu i Ugovora o sufinanciranju na projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Grada Vukovara".
Gradski vijećnici su prije izjašnjavanja dobili iscrpna pojašnjenja od nadležnih i mjerodavnih iz Vodovoda Grada Vukovara, predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda. Naglašeno je da se radi o projektu vrijednome preko 38 milijuna eura, koji će se najvećim dijelom financirati sredstvima EU, dok će grad Vukovar u njegovoj realizaciji sudjelovati sa 3,5 posto ukupnog iznosa.
– Radi se o iznimno vrijednome i bitnome projektu za Vukovar koji će umnogome poboljšati vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturnu mrežu kao i isporuku vode. Uz to veoma bitno je spomenuti da je ovo projekt koji će najvećim dijelom biti financiran od strane EU. Vrijednost projekta je 361,6 milijuna kuna, a prema planu financiranja grad Vukovar sudjeluje sa 9,4 milijuna kuna, EU osigurava 255,5 milijuna kuna dok će preostali dio osigurati Hrvatske vode, Vlada RH kao i općine Borovo i Trpinja, koje su također obuhvaćene projektom – rekao je Siniša Kukić, zamjenik direktora Hrvatskih voda.
Direktorica Vodovoda Grada Vukovara Milica Zebec ističe da je sufinanciranje jedinica lokalne samouprave manje nego što su to pokazivale neke početne računice. Istaknula je da izgradnja pročistača ne ide na račun građana i da se računi za vodu građanima ne bi smjeli u konačnici povećati za više od 3.5 kune mjesečno.
Gradonačelnik Ivan Penava smatra kako se radi o ogromnom poslu. – Riječ je o iznimnom projektu na lokalnoj i jednom od top tri projekta na nacionalnoj razini, u ovom segmentu vodoopskrbe i odvodnje možda i najvažnijem u Hrvatskoj. Projekt donosi čitav niz pogodnosti, od modernizacije sustava odvodnje i vodoopskrbe do podizanja standarda života građana na jednu značajno višu razinu - kazao je gradonačelnik Ivan Penava.
Osim navedene odluke ,možda i najistaknutije o kojoj su danas raspravljali, gradski vijećnici Vukovara donijeli su još i slijedeće:
- Odluka o usvajanju obračuna proračuna Grada Vukovara za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. (Izvjestitelji: T. Šota i A. Džalto)
- Odluka o usvajanju polugodišnjeg obračuna proračuna Grada Vukovara za period od 1. siječnja do 31. lipnja 2014. (Izvjestitelji: T. Šota i A. Džalto)
- Odluka o rasporedu sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka koje imaju članove u Gradskom vijeću Grada Vukovara (Izvjestitelji: T. Šota i B. Šašić)
- Odluka o socijalnoj skrbi Grada Vukovara (Izvjestitelji: K. Raguž i Vjekoslav Karaula)
- Odluka o osnivanju Kulturnog vijeća (Izvjestitelji: K. Raguž i Vjekoslav Karaula)
- Rješenje o imenovanju zapovjedništva civilne zaštite Grada Vukovara (Izvjestitelji: K. Raguž i B. Šekuljica)
- Odluka o imenovanju Stožera za zaštitu i spašavanje (Izvjestitelji: K. Raguž i B. Šekuljica
- Odluka o imenovanju zapovjedništva civilne zaštite Grada Vukovara (Izvjestitelji: K. Raguž i B. Šekuljica)
- Odluka o izmjeni odluke o komunalnom doprinosu (Izvjestitelji: K. Raguž i L. Nikšić)
- Odluka o imenovanju pješačkog mosta preko Vuke (Izvjestitelji: K. Raguž i gradonačelnik Ivan Penava)