{gallery}2015/06/30/07{/gallery} Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava pozdravio je okupljene na obilježavanju Međunarodnog dana Dunava održanom u ponedjeljak 29. lipnja u Vukovaru. Na svečanosti održanoj u Lučici nazočili su i pomoćnik ministra poljoprivrede i predsjedavajući Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav ispred Republike Hrvatske Dražen Kurečić te generalni direktor Hrvatskih voda i voditelj delegacije Republike Hrvatske pri Međunarodnoj komisiji za zaštitu rijeke Dunav, Ivica Plišić.

Međunarodni dan Dunava obilježava se svake godine 29. lipnja, u spomen na taj datum 1994. godine kada je potpisana Konvencija o zaštiti rijeke Dunav. Toga dana 14 zemalja regije Dunavskog bazena zajedno slave suživot ljudi i okoliša jednog od najvećih europskih riječnih sustava. Ove godine proslava se obilježava pod motivom čišćeg i sigurnijeg Dunava, nastavno na 21 godinu međunarodne suradnje zemalja regije, sa zajedničkom željom i odgovornošću za zaštitom ovog prirodnog resursa. U podunavskoj regiji danas živi 83 milijuna ljudi, a ta druga najdulja europska rijeka povezuje 18 država. Kroz Hrvatsku protječe u dužini 137,5 kilometara.

Čestitajući Dan Dunava, Plišić je zrazio zadovoljstvo načinom na koji se Hrvatska koristi potencijalima Dunava. Poručio je i kako Hrvatska u budućnosti Dunav mora i može više koristiti za transport i navodnjavanje poljoprivrednih površina. Dražen Kurečić, pomoćnik ministra poljoprivrede i predsjedavajući Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav, istaknuo je kako Hrvatska u razdoblju do 2020. godine iz fondova EU ima mogućnost korištenja 1,05 milijardi eura za razvoj vodno-komunalne infrastrukture.

Nakon svečanosti u Vukovaru uzvanici su brodom „Vučedolska golubica" otplovili do Iloka gdje je nastavljeno obilježavanje Međunarodnog dana Dunava.