U ponedjeljak, 29. lipnja 2015., održana je 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Sjednica je započela aktualnim satom gradonačelnika na kojem je čak šesnaest vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) zatražio je informacije o otvaranju pučkih kuhinja na području Borova naselja i centra grada. Ana Živanović, Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti izvijestila je kako pučka kuhinja s radom započinje 1. srpnja te istaknula kako su natječaji za istu bili objavljeni na vrijeme, a svi koji su imali namjeru sudjelovati u realizaciji ovog projekta mogli su na vrijeme konkurirati natječaju.

Vijećnicu Biljanu Gaće (SDP) interesiralo je zašto gradska tvrtka Komunalac ne brine o javnim površinama, referirajući se na pitanje Memorijalnog obilježja koje se nalazi pored zgrade nekadašnjeg Borovo Commerca na kojemu stoje vijenci od prošle godine. Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika, osvrnuo se na kritiku pojašnjavajući kako se prostor nalazi u vlasništvu tvrtke Borovo koja je zadužena za održavanje istoga.

Vijećnika SDP-a, Zorana Konjevića zanimalo je zašto se odgađa izgradnja biciklističke staze na relaciji Vukovar – Borovo naselje. Gradonačelnik mu je odgovorio kako na tom prostoru nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na čijem se rješavanju intenzivno radi.

Tomislav Šota (HDZ) postavio je pitanje o odnosu iznosa bruto plaće sadašnjeg gradonačelnika i njegovog prethodnika. Gradonačelnik je odgovorio kako je njegova plaća 23. 744, 56 HRK bruto dok je plaća njegovog prethodnika, Željka Saboa, bila 28. 392 HRK bruto.
Osim toga, Šotu je zanimalo i ljetovanje djece u organizaciji Grada, a zamjenica gradonačelnika Marija Budimir (HDZ) ga je izvijestila kako je ove godine Grad omogućio ljetovanje za gotovo 500 djece Vukovara.

Mirjana Semenić-Rutko (HDZ) pitala je hoće li i ove godine Grad osigurati besplatne udžbenike za učenike, a pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović joj je odgovorila da će Grad osigurati udžbenike te da su već u pregovorima s ravnateljima škola, nakon čega će se ići u javnu nabavu.

Krešimira Raguža, (HDZ) zanimale su informacije oko tretiranja komaraca na području Grada. Gradonačelnik Ivan Penava odgovorio je da se tretiranje provodi sukladno planovima i proračunom predviđenim sredstvima, a vijećnik i direktor Veterinarske stanice Vukovar, Tomislav Šota, dodatno je pojasnio proceduru sukladno kojoj se tretiranje komaraca provodi. Najavio je kako bi se sljedeći tretman suzbijanja komaraca na području od Sotina do centra grada trebao provesti 1. srpnja, a od centra grada do gradske četvrti Borovo naselje i Lušca 2. srpnja, ukoliko to dopuste vremenske prilike.

Njihovog stranačkog kolegu vijećnika Nikolu Mažara zanimao je početak kupališne sezone na vukovarskoj Adi. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić odgovorila je kako bi početak kupališne sezone trebao biti početkom srpnja te da su cijenu sezonske karte uspjeli umanjiti na iznos od 20 HRK. Naglasila je kako nikada nije bilo upitno hoće li ŠRU Dunav i dalje brinuti o održavanju Ade.

Vijećnik Darko Buljan (SDP) postavio je pitanje o plaćanju najamnine za štandove u centru grada kao i na ostalim javnim površinama. Pročelnik Goran Martinović rekao je kako zakon jednako vrijedi za sve te da štandove ne plaćaju isključivo neprofitne udruge i akcije koje imaju humanitarni karakter.

Vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) dala je inicijativu kako bi se u Samačkom hotelu u Borovu naselju trebao otvoriti dom za starije i nemoćne nakon što hotel napuste mještani poplavljene županjske Posavine koji su tamo privremeno smješteni. Na taj način popunili bi se kapaciteti Samačkog hotela, rasteretili bi se ostali domovi za stare i nemoćne, a otvorila bi se i nova radna mjesta. Gradonačelnik je načelno podržao ovu inicijativu no podsjetio je kako su domovi za starije i nemoćne pod ingerencijom Županije dok je hotel u vlasništvu države. Podsjetio je kako treba provjeriti može li zgrada od jedanaest katova zadovoljavati uvjete za otvaranje takve ustanove.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, Goran Bošnjak postavio je pitanje ima li sadašnja direktorica Gospodarske zone, Marijana Grubišić, potpisan tajni menadžerski ugovor ili volontira. Gradonačelnik Penava odgovorio je da sadašnja direktorica volontira te da nije potpisala tajni menadžerski ugovor.

Gradski vijećnik Robert Rapan (HKS) imao je upit vezan uz sigurnost cestovnog prometa u gradskim naseljima, referirajući se na recentni, nesretni događaj u gradskom naselju Mitnica koji je za posljedicu imao smrtni ishod. Kao potencijalno rješenje predložio je ograničavanje cestovnog prometa na 40km/h.

Vijećnicu Marinu Jokić (HKS) zanimalo kako će se riješiti pitanje polja ambrozije u Ulici Dvanaest redarstvenika. Dogradonačelnik Pavliček je odgovorio kako su prijave građana zaprimljene i realizacija je u procesu.

Vijećnika Nebojšu Bajića zanimalo je prima li se i pripadnike srpske nacionalne manjine na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Gradonačelnik mu je odgovorio kako se primaju pripadnici nacionalnih manjina kao i Hrvati, no trenutno ne raspolaže točnim podacima o broju primljenih.

Vijećnik Miroslav Mikerević upitao je zašto je gradska četvrt Borovo naselje zapuštena. Gradonačelnik mu je odgovorio da se ne slaže s njegovim izjavama s obzirom da se prema svim gradskim četvrtima postupa jednako.

Vijećnik Srđan Kolar ponovio je upit koji se odnosio na realizaciju besplatnih udžbenika u 2015. godini izražavajući bojazan kako djeca koja dobiju oštećene udžbenike neće biti motivirana. Gradonačelnik Penava podsjetio je kako se ovdje prvenstveno radi o socijalnom problemu shodno tomu i socijalnom rješenju, a ne idealnom te da niti jedan drugi grad nije izašao u susret svojim građanima na ovakav način.

Predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a, Dean Drakulić postavio je pitanje o rješavanju problema kanalizacije u Ulici Slobode, a direktorica Vodovoda grada Vukovara, Milica Zebec, odgovorila je kako se ta ulica nalazi u projektu Vukovar, a početak radova na spomenutom projektu očekuje se već ovoga mjeseca.

Drakulić se također referirao na neriješeno pitanje prodaje proizvoda iz OPG-a u blizini zgrade Hrvatske pošte u Borovu naselju postavljajući pitanje zašto se vlasnicima OPG-a ne omogući korištenje javne površine u svrhu poslovanja. Penava je rekao da će razmotriti situaciju i pomoći u rješavanju tog problema naglašavajući kako se mora postupati shodno pravilnicima.

REBALANS PRORAČUNA ZA 2015. GODINU

Na sjednici je većinom glasova vijećnika donesena Odluka o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Vukovara za 2015. godinu. Jedanaest vijećnika glasovalo je za, pet protiv dok ih je petero ostalo suzdržano.

Novi rebalans proračuna iznosi 210 milijuna i 200 tisuća kuna od čega 182 milijuna 48 tisuća i 610 HRK se odnosi na prihode i primitke, a 28 milijuna 151 tisuća i 391 HRK su raspoloživa sredstva iz prethodne godine. Proračun Grada Vukovara prije donošenja rebalansa iznosio je 203 milijuna i 400 tisuća HRK.
Na dnevnom redu bilo je i donošenje Odluke o izmjenama Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2015. godinu, odluke o izmjenama Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za istu godinu, donošenje Odluke o izmjeni Odluke o komunalnom doprinosu i Odluke o komunalnoj naknadi. Odluka o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa Vupika d.d. Vukovar usvojena je većinom glasova vijećnika. Na dnevnom redu sjednice bilo je i donošenje Odluke o promijeni Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika kao i njegovih zamjenika iz radnog odnosa, donošenje Odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Zelena terasa d.o.o. za korištenje imena Grada Vukovara te donošenje Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara za 2015. godinu. Sve su Odluke usvojene.

Tonski zapis 12. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara.