{gallery}2016/04/26/07{/gallery} Polaganjem vijenaca i prigodnom komemoracijom upriličeno je svečano otkrivanje renoviranog bugarskog vojnoga groblja u Vukovaru.

Ministar obrane Bugarske Nikolay Nenchev podsjetio je kako je tu pokopano 1.027 bugarskih vojnika koji su se borili na strani antifašističke koalicije i koji su stradali u završnim operacijama na kraju Drugoga svjetskoga rata. Prema njegovim riječima tijekom Drugoga svjetskoga rata na području Hrvatske, Srbije i Makedonije poginulo je oko 10.700 bugarskih vojnika koji su se daleko od svojih domova borili protiv nacizma.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je naglasio kako su sve te žrtve stradale u borbi protiv jednog velikog zla, u borbi protiv nacizma jednako kao i hrvatski narod. „Bugarski narod je imao tu nesreću da je odmah nakon što se oslobodio nacizma došao pod čizmu drugog zla- komunizma kojeg su se u konačnici oslobodili netom prije nas. Prije nas su postali dijelom euroatlanskih integracija, ali hvala dragom Bogu i hrvatski i bugarski narod živi u slobodi i demokraciji oslobođenih od sviju zala prošlosti i živi u svojoj državi. Smatram da je to bila zajednička ideja, kao što smo mogli čuti i bugarskih veterana iz Drugog svjetskog rata i hrvatskih veterana iz Domovinskog rata", izjavio je gradonačelnik Penava.

Komemoraciji je nazočila i bugarska veleposlanica u Hrvatskoj Tanya Dimitrova, ali i nekoliko bugarskih vojnika koji su bili sudionici borbi.
Podno spomen obilježja stradalim bugarskim vojnicima vijence su položili izaslanastva iz Bugarske ali i izaslanstva Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara te su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odala počast i poginulim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.