Grad Vukovar drugu godinu za redom bespovratnim potporama potiče građane koji se bave ribarstvom i akvakulturom. Ovogodišnji Javni poziv otvoren je danas, 30. rujna 2024. godine, a traje do utroška sredstava zaključno s 31. listopada 2024. godine.

U proračunu Grada Vukovara za provedbu Programa bespovratnih potpora iz područja ribarstva i akvakulture  osigurano je 66.000,00 eura.

Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako Grad Vukovar program nastavlja provoditi i ove godine s ciljem revitalizacije djelatnosti koja je u Vukovaru i dalje intenzivna, no nije u razmjerima u kakvima je bila prije 50-ak godina.

„Tada su ribari u našem gradu imali velik ceh i obitelji su živjele od ribarstva. To je zaista tradicionalna djelatnost na ovim prostorima i moramo ju nastaviti poticati i razvijati. Ove godine osigurali smo 66 tisuća eura za šest mjera kroz koje ćemo osnažiti ribarstvo i potaknuti građane da bave tom djelatnošću, ali isto tako cilj nam je osigurati postojećim ribarima da opstanu na tržištu“, rekao je gradonačelnik Penava te je dao naglasiti kako je Vukovar teško zamisliv bez ribarenja i kako je ova djelatnost neraskidivo vezana uz našu tradiciju.

Ove godine, kako je rekao i gradonačelnik Penava, Program poticanja ribarstva i akvakulture sadrži 6 mjera, kako bi se prijavitelji koji se bave primarnom djelatnošću akvakulture, a i prijavitelji kojima je osnovna djelatnost prerada i stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture imali mogućnost prijaviti i iskoristiti sufinanciranje više aktivnosti.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Martina Prepunić pojasnila je kako je maksimalan iznos koji korisnik može ostvariti po ovom Programu 10.000,00 eura, a minimalan iznos je 200,00 eura. Pojasnila je kako su ove godine mjere podijeljene na primarnu i sekundarnu proizvodnju.

„Mjera 1 se odnosi na opremanje i nabavu opreme za obavljanje primarne djelatnosti, Mjera 2 na promidžbu i marketinške aktivnosti, a Mjera 3 na edukaciju i stručno usavršavanje. Iste mjere protežu se i na sekundarnu proizvodnju. Intenzitet potpora je od 50 do 80 posto, ovisno o mjeri“, rekla je Prepunić te je dodala kako se sufinancira veliki broj aktivnosti važan za ribare poput kupnje mreža, opreme, rashladnih vitrina, vozila, edukacija i dr.

Javni poziv dostupan je u rubrici Javni pozivi ili na poveznici JAVNI POZIV.

Za dodatne informacije građani se mogu obratiti Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Vukovara, Dr. Franje Tuđmana 1, Vukovar (ured  5).