Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i Igor Gali, direktor tvrtke Polion d.o.o. iz Vinkovaca potpisali su Ugovor o nabavi robe koji se odnosi na Modernizaciju javne rasvjete naselja Sotin u Vukovaru.

Cilj je ovoga projekta poboljšanje energetske učinkovitosti, sigurnosti i efikasnosti javne rasvjete naselja Sotin u Vukovaru uz smanjenje svjetlosnog onečišćenja i potrošnje električne energije, kao i povećanje sigurnosti prometa na državnoj cesti D2. Riječ je o nastavku projekta Modernizacija javne rasvjete Grada Vukovara, a projekt je vrijedan 479.375,00 kuna. Čak 70% iznosa financirat će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
Modernizacija javne rasvjete izvodi se u svrhu poboljšanja kvalitete, tj. usklađivanja javne rasvjete s normiranim svjetlotehničkim parametrima, a zbog smanjenja svjetlosnog onečišćenja i poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete.
„Provedbom ovoga projekta postići će se značajne uštede, poboljšati kvaliteta rasvijetljenosti prometnice te povećati sigurnost u prometu. Osim toga, popravit će se vizualna slika grada te će se smanjiti troškovi održavanja javne rasvjete," rekao je gradonačelnik Penava ističući kako su rasvjetna tijela instalirana u sustavu javne rasvjete u Vukovaru zbog ratnih zbivanja u lošem su stanju, a posljedica toga je njihova neekonomičnost i neefikasnost te da će se zamjenom svjetiljki postići će bolja razina rasvijetljenosti, uz manje troškove održavanja i potrošnje električne energije.
Na temelju potpisanog Ugovora, tvrtka Polion d.o.o. izvršit će demontažu 148 postojećih neefikasnih svjetiljki i njihovih lukova i postavljanje 188 novih svjetiljki na postojeće stupove čime će biti modernizirano 8.885,00 metara javne rasvjete naselja Sotin u Vukovaru.
Igor Gale, direktor tvrtke Polion d.o.o. izrazio je iznimno zadovoljstvo u suradnji s Gradom Vukovarom jer su, kako kaže, projekti modernizacije javne rasvjete dobro pripremljeni.
„Djelatnici Gradske uprave koji pripremaju projekte vezano za modernizaciju javne rasvjete prate trendove, dobro su upućeni te točno znaju kakve svjetiljke i rasvjetljenje žele. Meni, kao inženjeru, drago je da radim na takvim projektima te vjerujem kako će služiti na korist građanima," istaknuo je direktor Gale.

Dovršetak radova očekuje se kroz dva mjeseca nakon uvođenja izvođača u posao.