{gallery}2015/12/18/05{/gallery} Grad Vukovar u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara uspješno je završio „Program povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama u gradu Vukovaru" Dodatak I.

Dodatkom I. navedenoga Programa obuhvaćeno je i energetski je obnovljeno 74 obiteljskih kuća na području grada Vukovara.

Program je obuhvatio slijedeće:
- Izmjena i ugradnja energetske učinkovite vanjske stolarije u 26 obiteljskih kuća;
- Postavljanje toplinske zaštite ovojnice u 19 obiteljskih kuća;
- Izmjena i ugradnja energetske učinkovite vanjske stolarije kao i postavljanje toplinske zaštite ovojnice u 15 obiteljskih kuća;
- Ugradnja plinskog kondenzacijskog kotla u 1 obiteljsku kuću;
- Izmjena i toplinska zaštita krovišta u 3 obiteljske kuće;
- Izmjena i ugradnja energetske učinkovite vanjske stolarije kao i izmjena i toplinska zaštita krovišta u 5 obiteljskih kuća;
- Postavljanje toplinske zaštite ovojnice i toplinska zaštita krovišta u 3 obiteljske kuće;
- Izmjena i ugradnja energetske učinkovite vanjske stolarije, postavljanje toplinske zaštite ovojnice i izmjena i toplinska zaštita krovišta u 2 obiteljske kuće.

Nakon energetske obnove za sve 74 obiteljske kuće izrađen je energetski pregled i energetski certifikat.

Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je 3.535.570,47 kuna, dok je ukupna vrijednost usluga za izradu energetskog pregleda i certifikata iznosila 146.906,25 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je radove i usluge u iznosu od 1.800.000,00 kuna dok je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara preuzeo sufinanciranje Grada Vukovara i sufinancirao radove i usluge u iznosu od 1.105.521,59 kuna, preostali dio iznosa sufinancirali su sami korisnici.
Važno je napomenuti kako su 70-tak posto ukupno izvedenih radova i usluga obavile tvrtke i obrti s područja grada Vukovara u iznosu od 2.414.824,09 kuna. Navedenim iznosom u tvrtkama i obrtima koji su obavljali radove i usluge zadržala su se postojeća, dok su i u pojedinim otvorena i nova radna mjesta.

Radove i usluge u iznosu od 160.847,49 kuna obavile su tvrtke i obrti iz Vukovarsko-srijemske županije, dok su radove i usluge u iznosu od 358.136,54 kuna obavile tvrtke i obrti s područja Osječko-baranjske županije.

Osim pružanja tvrtkama i obrtima mogućnost zadržavanja i povećanje broja radnih mjesta, Programom je u znatnoj mjeri smanjena potrošnja energije za zagrijavanje obiteljskih kuća kao i ugodniji boravak u istima.